Werken aan een positieve mindset

melany arends

Als jij wilt gaan werken aan een positieve mindset dan heb ik slecht nieuws voor je…

We stoppen een hoop energie in het vermijden van negatieve gevoelens of emoties. We doen het allemaal! Denk er maar eens aan dat je liever een avondje je favoriete serie binge watched, in plaats van dat je praat over wat je voelt. Of dat je de zak chips maar weer uit de kast pakt zodat je niet hoeft na te denken over je negatieve ervaring van die dag.

Om positiviteit te kunnen ervaren zul je ook je negatieve emoties onder ogen moeten durven komen. Zonder zon, geen regen en zonder dag, geen nacht. Dit geld ook voor jouw emoties! Als jij er geen aandacht aan geeft, zullen ze ook niet weggaan maar worden ze juist sterker en moeilijker om te verwerken.

Gelukkig heb ik ook goed nieuws! Je kunt jezelf namelijk trainen om deze emoties bewust te leren herkennen en er grip op te krijgen. Hieronder deel ik je in 4 stappen hoe:

♥ Wanneer je een negatieve emotie voelt, sluit dan je ogen. Stel je eens voor dat je in een bioscoop zit en je emotie en gedachten op het scherm geprojecteerd worden.

♥ Geef de emotie een naam of plaats het in een categorie. Misschien ben je boos, verdrietig of gefrustreerd? Merk eventueel reacties bij jezelf op die met jouw emotie in gevecht willen gaan of het weg willen stoppen. Probeer hier niet over te oordelen.

♥ Adem eens mee met hoe je je voelt (ja, zweverig! Maar die sh*t werkt!) Je ademhaling kan als een rots in de branding werken. Door je hier op te focussen is het voor jouw emotie heel moeilijk om je mee te trekken in de zee van jouw negatieve gedachten hierover.

♥ Merk op wat het met je doet, schrijf het eventueel van je af als je dat prettig vindt. Geef er echt even aandacht aan, ervaar de emotie zodat je deze kunt verwerken.

Emoties en gedachten komen en gaan. Zo werkt ons brein nou eenmaal. Wanneer je ze leert herkennen, dan kun je er grip op leren krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top