Jij bent jouw gedachten niet

melany arends coaching

Je ziet een appje binnenkomen op je telefoon waarin staat dat die persoon even met je zou willen bellen om iets te bespreken. Gelijk springt er een gedachte in je hoofd “Heb ik iets fout gedaan? Ik heb vast iets verkeerds gezegd. Als ik die ander maar niet gekwetst heb… Dat doe ik altijd. Ik heb vast iets stoms gedaan. Ik ben ook gewoon een stom persoon”. En daar ga je.. Een appje van iemand die met je wil bellen, volgt tot de conclusie dat je gewoon een stom persoon bent. Hallo belemmerende overtuiging!

Dit is één van de overtuigingen die je gevormd hebt over jezelf. Maar zo zit je hoofd vol met nog meer. Al deze overtuigingen die jij over jezelf hebt, zijn gebaseerd op gebeurtenissen en herinneringen uit jouw verleden. Denk hierbij aan verhalen, ervaringen, meningen van familie, normen en waarden, eigenschappen en nog veel meer dingen die je van jongs af aan hebt meegekregen, bijvoorbeeld: ‘huilen doe je maar op je kamer’ of ‘je moet wel minimaal de HAVO doen om straks een beetje kans te maken’. Of misschien heb jij vanuit je omgeving wel het gevoel gekregen dat je niet goed genoeg bent en er niet bij hoort. Maar ook de regels die jullie vroeger thuis hadden, kunnen bepalend zijn geweest voor de overtuigingen die jij gevormd hebt en als jouw waarheid ziet.

Je bent je gedachten niet
Weet je wat het mooie is, je hoeft je niet te blijven identificeren met alles wat je op dit moment over jezelf denkt. Jij bent niet jouw werk, jouw lichaam en jij bent ook zeker jouw gedachten niet. Om de negatieve gedachten over jezelf te kunnen loslaten is het belangrijk dat jij je beseft dat deze niet gebaseerd zijn op feiten. Maar zoals ik eerder al schreef, op herinneringen uit het verleden. “Het is altijd zo gegaan dus het zal nu ook wel weer zo gaan” is een voorbeeld van zo’n overtuiging die jij over jezelf kunt hebben. Deze gedachte kan automatisch bij je opkomen wanneer je je in een situatie bevindt die jij herkent vanuit vroeger.

De dans van de gedachte en gevoel
Je kunt een belemmerende overtuiging herkennen aan het negatieve gevoel wat deze jou geeft. Wanneer jij namelijk iets denkt wat in lijn is met wie je wil zijn en wat je wil uitstralen, dan voelt het goed en fijn. Dit geeft geen stress en komt recht vanuit het hart. Een gevoel is altijd een direct gevolg van een gedachte. Wanneer het gevoel wat je ervaart niet prettig is, dan is deze niet in lijn met wat je daadwerkelijk wil. Dit betekent dat de gedachte die je hebt, jou een vorm van stress geeft. Bij de gedachte die ik hierboven als voorbeeld heb genoemd, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je ineens de druk voelt om het goed te moeten doen. Deze gedachte komt vanuit je ego, je denken. Je moet iets van jezelf, maar wil je dit ook echt? En is wat je denkt wel echt waar?

Hoe uit zich dit tot je gedrag?
Een voorbeeld van een negatief gevoel kan bijvoorbeeld stress, boosheid of angst zijn. Wanneer we de gedachte die hierachter zit (dus eigenlijk ervoor) niet herkennen of opmerken, vertonen we gedrag op basis van dit gevoel. Want zoals een gevoel een direct gevolg is van een gedachte, is ons gedrag een direct gevolg van het gevoel wat we ervaren.

In mijn geval was dit bijvoorbeeld heel veel – of juist niet – eten of overmatig sporten. Met dit gedrag zorgde ik ervoor dat ik het nare gevoel niet hoefde te voelen. Ik wilde dit gevoel onderdrukken met iets waarvan ik dacht dat ik me er beter door ging voelen. Op de korte termijn (lees zeer korte termijn) werkte dit. Op de lange termijn werd het nare gevoel alleen maar versterkt.

Gevolg? Ik bleef in dezelfde cirkel hangen. Een gedachte vanuit mijn ego, gevolgd door een onprettig gevoel, gevolgd door ongewenst gedrag. Allemaal door een gedachte die ik geloof, maar die totaal niet gebaseerd is op feiten.

Bewust worden van de gedachten
De nare emotie of het nare gevoel dat je ervaart is een signaal dat je de gedachte, die gevormd is door je ego, aan het volgen bent.

Wist je trouwens dat je 95% van de tijd je gedachten onbewust volgt? We zijn geneigd om in automatische patronen van een gedachte, een gevoel en niet helpend gedrag te blijven hangen. Een soort van kopiëren en plakken van je verleden op de toekomst. Alles begint bij bewustwording en hierbij vooral het bewust worden van de gedachten die je hebt.

Welke moet ik nou geloven?
Of je nu denkt dat je niet goed genoeg bent of je denkt dat je het waard bent om genoeg te zijn. Je hebt in beide gevallen gelijk. Het is maar net aan welke jij meer aandacht geeft. Hoe voel je je en wat doet het met je als je deze gedachte gelooft? En stel jezelf daarna de volgende vraag: Wie of wat zou ik zijn zonder deze gedachte? Wat komt er dan bij je naar boven?

Jij hebt de kracht en de keus om hiermee jouw ‘oude’ waarheden, jouw belemmerende overtuigingen, los te laten en nieuwe te creëren die jou een fijner gevoel geven. Overtuigingen die je helpen om de persoon te zijn die je zou willen zijn. Kwel jezelf niet met gedachten die niet gebaseerd zijn op feiten. Je bent je gedachten niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven