Blog banner BMI

Je BMI berekenen, hoe gezond is dat?

Goed! We gaan het even hebben over de Body Mass Index. Oftewel BMI. De BMI is een tool, een formule, die gebaseerd is op je lengte en je gewicht. De uitkomst ervan is een cijfer welke aantoont of je een gezond gewicht hebt of dat je overgewicht/obesitas hebt. Handig! Of toch niet?

Je BMI berekenen, hoe gezond is dat?

We hebben hem allemaal wel eens ingevuld. Je typt ‘BMI berekenen’ in op Google en je kunt talloze sites aanklikken waar je alleen maar je lengte en je gewicht hoeft in te vullen. Je klikt op ‘bereken’ en voila! Er komt een cijfertje uitrollen die je volgens onder andere, jawel, de Hartstichting, het voedingscentrum en genoeg personal training sites vertelt dat je een gezond of ongezond gewicht hebt voor jouw lengte.

Wat is dan een gezond BMI?

De ‘gezonde’ range van de BMI ligt tussen de 18,5 en de 25. Kom je eronder dan heb je ondergewicht. Kom je erboven dan heb je overgewicht of ben je zelfs obees. Alleen deze manier van zwart/wit denken is al te bizar voor woorden.

Misschien heb jij jouw BMI al eens berekend om gewoon even te checken hoe je ervoor stond en kwam je hoger uit dan je zou willen. Stress! Want een hoog BMI staat volgens onze cultuur en samenleving voor een ongezond lijf.

In mijn ogen heel erg onterecht! Gezondheid is niet hetzelfde als er strak en fit uitzien. Je gewicht en je kledingmaat definiëren niet hoe gezond je bent. Dit wordt onterecht alleen wel gedacht. En ik snap het! We worden er elke dag weer mee geconfronteerd door onze dieetcultuur.

BMI range
Gezien hoe zelfs de houding van de vrouwen is?

Uiterlijk versus Gezondheid

Je uiterlijk is heel wat anders dan je gezondheid. Je gezondheid heeft veel meer met jouw binnenwereld te maken. Met de dingen die je eet, hoeveel je beweegt en of je genoeg dingen doet waar je gelukkig van wordt. Word je al benauwd bij het idee om hierover na te denken? Ik heb een gratis stappenplan die je hierdoor heen helpt en je met liefde naar je lichaam leert kijken. Download hem hier.

Dat er een meetinstrument bestaat die ervan uitgaat dat alles draait om lengte en gewicht vind ik pijnlijk. Zelf gebruik ik de BMI nooit meer. Het voelt voor mij als een soort keuring waar je doorheen gaat en die maar gebaseerd is op twee elementen. Het mag voor mij niet zo zijn dat die twee dingen bepalen hoe gezond iemand is of wat een gezond gewicht zou zijn.

Waarom je moet stoppen met het gebruiken van de BMI

Er is zoveel mis met de BMI… Eén van die dingen is dat het een tool zou zijn die ontworpen is om je lichaamsvet te meten. Iets wat moderne weegschalen niet eens accuraat kunnen, dus waarom een formule die alleen rekening houdt met je lengte en je gewicht wel? Lijkt mij heel onlogisch. 

Focus On Your Health, Not Your Weight


Jouw BMI is geen juiste maat om te meten hoe gezond je bent en ik zal je vertellen waarom.

1. De formule stamt uit de 19e eeuw!

Ten eerste is het een oude formule die vanaf de 19e eeuw in het leven geroepen is door een wetenschapper die hem wilde gebruiken voor grote diagnostische studies en voor een bepaalde groep mensen. Hij waarschuwde dat de BMI niet accuraat is voor het individu. 

Daarbij komt dat de tabellen die erbij horen niet bedacht zijn door wetenschappers, maar door (hoe is het in hemelsnaam mogelijk?!) de verzekeringsbranche. De uitkomst van de BMI werd gebruikt om meer geld te kunnen vragen wanneer iemand in een hogere range viel. Want hé, groter risico toch?! 

2. De BMI is niet voor iedereen

In de essentie is deze index voor mensen tussen de 20 en 25 jaar. Wanneer je jonger bent dan 20 is je lichaam nog volop aan het veranderen. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het naarmate je ouder wordt heel normaal is dat je aankomt in gewicht. Maar als je zoekt naar ‘BMI berekenen’ is het eerste wat naar boven komt ‘BMI snel berekenen – geschikt voor iedereen’. Niet dus!

Dat is nog niet alles

Twee dingen die wat mij betreft al genoeg mogen zijn om de BMI af te schaffen. Maar hier stopt het nog niet. Want in 1985 werd die BMI gebruikt als definitie van obesitas. Dus mensen die hoger dan 25% scoorde werden gezien als obees. En niet alleen in 1985, het gebeurt nog steeds! Sterker nog… Sinds 1998 zijn de grenzen voor obesitas gewicht verlaagt omdat er vage berichten waren dat extra gewicht slecht zou zijn voor onze gezondheid. Ineens waren er nog veel meer mensen die met obesitas bestempeld werden. Alsof zwaarder zijn een ziekte is! Dat kan er bij mij echt niet in.

Plus. Als je kijkt naar iemand als Arie Boomsma of een Rico Verhoeven. Hebben deze mannen een slechte gezondheid volgens jou? Of lopen ze meer risico op hart- en vaatziekten? Ik kan je namelijk vertellen dat deze mannen sowieso in een (voor BMI begrippen) in de gevarenzone zitten. Terwijl ze misschien wel de meest fitte mannen van ons land zijn

Wat moet je dan wél doen?

Wat ik eigenlijk wil zeggen. De BMI is niet geschikt als tool om je gezondheid te meten en ook niet of je een gezond gewicht hebt. Je gewicht is afhankelijk van meer dan 100 factoren waaronder je geslacht, je geboorteplaats, je bouw en zo kan ik nog wel even doorgaan. Factoren die allemaal niet meegenomen worden in het berekenen van de BMI.

Waar het in mijn ogen misgaat, is dat er veel te veel naar gewicht gekeken wordt en niet naar iemands gezondheid. Twee dingen die los kunnen staan van elkaar. Echt waar.

En bedenk je ook even wat het met jou als persoon doet. Toen ik nog een negatief zelf- en lichaamsbeeld had, gebruikte ik de BMI heel erg vaak om te checken hoeveel ik nog moest afvallen om in de lage groene zone te komen. Dan pas zou het goed genoeg zijn. Zonder de kennis dat mijn vrouwelijke cyclus en bouw wel eens heel belangrijk kon zijn. Ik bleef hangen in de hogere regionen en voelde me daardoor zwaar, vies en niet goed genoeg. Ziek bijna!

Blog foto

If i only knew … 

Ik schrijf dit aan jou omdat ik hoop dat je hierdoor inziet dat de BMI onwijs achterhaald is en dat er genoeg onderzoeken zijn die aantonen dat het een slechte manier is van meten of je gezond bent en of je een gezond gewicht hebt. Ieder lichaam is anders.

Focus op jouw gezondheid

Laten we minder in hokjes denken en ons focussen op de dingen die er echt toe doen 🙂 Jouw gezondheid in het algemeen. Hoe voel je je? Hoe is je energie? Ervaar je rust en ontspanning? Ben je gelukkig?

Ik help je hier met alle liefde mee! Heb je al gezien dat je mijn gratis stappenplan voor een positief zelfbeeld kunt downloaden? Je kunt direct aan de slag gaan met de praktische opdrachten die jou helpen om weer van jouw lichaam te houden.

Download hieronder mijn gratis stappenplan voor een positief zelfbeeld!

2 gedachten over “Je BMI berekenen, hoe gezond is dat?”

  1. Dank je voor je uitleg. Verhelderend en duidelijk. Alleen ook ik kamp met een negatief zelfbeeld en eetstoornis. Voor mij is de BMI niet zo belangrijk als het gewicht zelf. Maar het staat met elkaar verbonden en inderdaad met een ongezond lichaam. Voor nu kan ik het nog niet los van elkaar zien en zal ik het toch nog blijven checken. Hopelijk over een tijd het zo kan gaan zien als je uitlegt.

    1. Hi Kristel, Heel erg graag gedaan! Het geeft helemaal niets dat dit nu nog niet lukt. Ik hoop dat je fijne begeleiding hebt bij waar je doorheen gaat en dat dit moment waarop je het los kunt laten gaat komen voor je. Alles heeft zijn eigen timing. Jij mag zoveel tijd nemen als je nodig hebt! Liefs, Melany

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven