De cirkel van invloed

cirkel van invloed

“Ik zit in de auto op weg naar mijn moeder en zusje. We gaan een weekendje weg samen. Ik ben al wat laat en gehaast, maar ik moet ook nog tanken. Ik voel me geïrriteerd en boos en het lampje brandt ook al. Bij het tankstation kom ik erachter dat ik mijn pinpas ben vergeten. Ik word nog bozer op mezelf. Ik heb nog een ander pasje, maar daarvan weet ik de code niet meer… Ik voel me verslagen. Ik bel mijn zusje om te melden dat ik later ben en ondertussen bel ik mijn vriend op of hij mijn pasje klaar wil leggen. Hij neemt niet op. Uiteindelijk wel mijn pasje thuis opgehaald en weer op weg. Maar met een flinke huilbui in de auto. Waarom ben ik zo stom en overkomt mij dit altijd? Ik kan niets goed doen!” 

Als ik deze situatie nu teruglees kan ik erom lachen, maar ik weet nog heel erg goed hoe ik mij die dag voelde. Het voelde alsof ik nergens controle over had en ik slachtoffer was van de situatie. Ik voelde me verslagen en klein.

Dit is een manier van omgaan met de situatie alsof je niets zelf in de hand hebt. Maar dit kan anders. Het begint allemaal bij jezelf en niet bij alles buiten jezelf. Hoewel het kan voelen alsof de hele wereld tegen je kan zijn, ben jij de enige die invloed heeft op de manier waarop jij op een situatie reageert, hoe je je gedraagt en wat je denkt. Deze dingen staan allemaal binnen jouw cirkel van invloed.

De buitenwereld is de spiegel van jouw binnenwereld.
Wanneer jij je continu negatief opstelt vanuit jouw cirkel van invloed, dan zal jouw buitenwereld er ook negatief uit gaan zien. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over jouw gedachten, reacties en gedrag en deze positief uit naar de buitenwereld, dan zal jouw buitenwereld veranderen. Jouw buitenwereld is de spiegel van jouw buitenwereld.

De cirkel van invloed en betrokkenheid
De naam zegt het al een beetje. Het is een cirkel waarin de dingen benoemd staan waar jij invloed op hebt en waar jij je betrokken bij kunt voelen.

In de cirkel van invloed bevindt zich jouw gedrag, reacties en gedachten. Valt het jou ook op dat overal het woordje ‘jouw’ voor staat? Deze dingen zijn van jou en niet van de ander. Wat betekent dat jij er verantwoordelijk voor bent, maar ook dat jij er controle over hebt. Zelfs wanneer het voelt alsof dit niet zo is. 

Naast de cirkel van invloed, zie je de cirkel van betrokkenheid. In deze cirkel staan de dingen waar jij geen directe invloed op hebt, maar waar jij je wel betrokken bij kunt voelen. Denk hierbij aan de gedachten en het gedrag van anderen, het verkeer, het verleden, de toekomst, het weer etc. Dingen die jij niet kunt veranderen, maar waar jij je wel door laat beïnvloeden. Zonde! Jij hebt namelijk geen invloed op wat een ander doet of denkt. Jij kan het niet laten stoppen met regenen en jij kan niet die lange file ineens laten verdwijnen. Het is ook nog een heel energierovend om alsmaar bij zaken buiten jezelf te zijn.

Waar jij wel invloed op hebt is de manier waarop je met de situatie omgaat. 

Hoe meer jij je bezighoudt met de dingen binnen jouw cirkel van invloed, hoe meer het voelt alsof jij je leven kunt leven zoals jij dat wil.

Waardoor laat jij je humeur verpesten?
Door deze cirkels voor mezelf in te vullen, ben ik mij bewust geworden van het feit dat ik veel te vaak met mijn hoofd bij de dingen zat waar ik totaal geen invloed op kon uitoefenen.

Zo heb ik in 2017 mijn hele vakantie op Kaapverdië laten verpesten door het tegenvallende weer. Het zou een 7-daagse zonvakantie worden, maar het heeft 7 dagen geregend en gewaaid. Daar ging mijn ‘de hele vakantie aan de bar in het zwembad zitten’ droom. Maar in plaats van dat ik ben gaan kijken naar alles wat nog wel kon en heb genoten van er überhaupt even een paar dagen uit zijn, heb ik zeven dagen chagrijnig voor mij uit zitten staren.

Naast dingen zoals het weer, liet ik mij enorm beïnvloeden door de mening van anderen. “Wat zou de ander wel niet van mij denken? Waarom reageert die persoon zo? Heb ik iets verkeerd gedaan? Kom ik wel goed over?” Al die vragen hielden mij continu bezig en dat kostte onwijs veel energie. Ik werd er ook nog eens heel onzeker van.

Je bewust worden van de cirkels
Deze cirkels hebben mij geleerd dat wanneer ik mij bezig houdt met de dingen binnen mijn cirkel van invloed (mijn gedrag, mijn reacties en mijn gedachten), ik bewust uit de slachtofferrol kan stappen en weer aan het roer van mijn eigen leven kan gaan staan.

Het heeft lang geduurd voordat ik begreep dat mijn gedachten en het gedrag wat daarop volgt iets is waar ik zelf controle over heb. Ik was er namelijk 100% van overtuigd dat alles mij overkwam. Als ik terugdenk waarom dit zo was, dan is dat ook helemaal niet zo gek. Ik leefde namelijk continu buiten mijn cirkel van invloed. Ik nam namelijk totaal geen verantwoordelijkheid voor mijn eigen gedrag, reacties en gedachten. Als ik boos reageerde dan kwam dat altijd door een ander. Als ik niet lekker in mijn vel zat, dan lag het aan mijn werk. Moest ik huilen, dan had een ander mij dit aangedaan.

Door de situaties zoals die in het begin voor mezelf uit te schrijven, ben ik mij heel bewust geworden van deze patronen.

De eerste stap
Mijn persoonlijke cirkels heb ik als afbeelding in mijn telefoon gezet. En elke keer als een situatie zich voordeed ben ik mezelf hardop af gaan vragen waar in deze cirkels ik mij bevond. Stond ik in de cirkel van betrokkenheid, dan vroeg ik mezelf af of ik er invloed op had of niet. Zo niet, dan stapte ik bewust binnen mijn cirkel van invloed en koos ik bewust voor het gedrag, de reactie of de gedachte die mij het meeste rust gaf. Hiermee pakte ik de controle over de situatie terug.

Een simpel voorbeeld is hoe ik nu omga met mijn reactie als ik m’n kleine teen stoot. En ja, dit kan ik als voorbeeld noemen omdat het zeer vaak voorkomt, haha. De oude ik zou in huilen kunnen uitbarsten. Niet van de pijn, hoewel die bij het stoten van je kleine teen belachelijk is, maar wel omdat er automatisch gedachten naar boven zouden komen als ‘Ja hoor, zie je nou wel, ik ben ook gewoon vet onhandig. Dit kan ik er niet bij hebben. Stomme muur’. Terwijl IK degene ben die niet uitkijkt. Die muur was er allang en kan er niets aan doen.

Nu lach ik op zo’n moment en kan ik tegen mezelf zeggen dat ik ook wat rustiger aan moet doen. Die gedachte en dat gedrag geven mij veel meer rust. Plus dat het voelt alsof ik de controle heb over de situatie. Ik bepaal hoe ik dit mijn dag laat beïnvloeden.

Hoe kan jij meer in jouw cirkel van invloed gaan staan?
Door de cirkel van invloed over je leven heen te gooien en te kijken waar jij staat in deze cirkel. Sta jij erin? Of sta je er buiten? Wanneer je er buiten staat heb je het gevoel alsof alles je overkomt en je nergens controle over hebt. Je houdt je vooral bezig met het verleden, de toekomst, andere mensen, het weer, de wereld. Maar wie is er bij jou als jij bij al deze andere dingen bent? Niemand! 

Wanneer jij in jouw eigen cirkel van invloed staat, kom je erachter dat de enige dingen waar jij controle over hebt jouw eigen gedrag, reacties en gedachten zijn. Word je bewust van hoe jij reageert op een situatie, wat je doet, hoe het jouw humeur beïnvloed en wat jouw gedachten hierover zijn. Hoe meer jij je hier bewust van wordt en leert begrijpen dat je altijd een keuze hebt, hoe meer jij je de baas over je eigen leven zult voelen. 

Onderzoek waar je staat
Wil jij onderzoeken waar je staat? Pak er dan eens pen en papier bij en beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

1) Waar kan ik allemaal wat aan doen in mijn leven? Waar heb ik invloed op?
2) Waar kan ik niet direct iets aan doen, maar voel ik mij wel betrokken bij? Waar maak ik mij zorgen over?

Ga dan eens bij jezelf na hoeveel aandacht je besteed aan de antwoorden die je op vraag twee gegeven hebt en hoeveel aandacht je besteed aan de dingen die je noemt bij vraag één.

Waar ben jij het meeste? Binnen of buiten jouw cirkel van invloed?

Jij mag je beseffen dat je altijd een keuze hebt. Jij bepaalt hoe jij op een situatie reageert, hoe je je gedraagt en over wat je gelooft van wat je denkt. Kies de dingen die passen bij de persoon die je wilt zijn en pak de regie over je eigen leven terug. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top